Catedrala Mitropolitana din Iasi

O vacanta in Iasi inseamna in mod neaparat si o vizita la Catedrala Mitropolitana, una din cele sase catedrale mitropolitane ortodoxe existente in Romania. Arhitectura sa deosebit de frumoasa iese in evidenta inca de la distanta, astfel ca majoritatea celor care trec prin zona remarca imediat frumusetea acestei constructii. Aceasta este in primul rand catedrala a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, iar in al doilea rand un obiectiv turistic foarte important atat pentru oras, cat si pentru intreaga regiune.

In locul in care se afla astazi catedrala au existat in trecut doua biserici cunoscute sub numele de Biserica Alba ce dateaza inca din secolul al XV-lea si Biserica Stratenia din secolul al XVII-lea. Constructia a inceput in anul 1833, insa din cauza unor probleme partea centrala formata dintr-o cupola s-a daramat, iar ulterior proiectul a ramas in acelasi stadiu o perioada insemnata de timp, mai exact pana in anul 1880. Arhitectul Alexandru Orascu a refacut o parte dintre planurile initiale si astfel constructia a fost dusa la bun-sfarsit fiind finalizata la data de 23 aprilie 1887 cand a avut loc Sfintirea Catedralei in prezenta regelui Carol I si a reginei Elisabeta.

Picturile interioare au fost executate de catre pictorul roman Gheorghe Tattarescu, iar in interior se afla racla cu moastele Cuvioasei Parascheva aduse de la Biserica Trei Ierarhi ce se afla in vecinatatea catedralei. Frumusetea si incarcatura religioasa precum si cea istorica sunt doua aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere, asadar nu mai pe sta pe ganduri si opteaza pentru o vacanta in Iasi unde vei intalni numeroase atractii turistice si obiective turistice care mai de care mai frumoase si mai interesante.

Rezerva-ti din timp un loc de cazare, pregateste-ti bagajul si porneste alaturi de cei dragi intr-o excursie din care, fara dar si poate, vei invata multe lucruri noi si vei descoperi o sumedenie de obiective turistice din Iasi. De asemenea, nu uita sa incarci bateriile aparatului de fotografiat pentru ca odata ajuns la destinatie vei avea nevoie de acesta! Indiferent ca vorbim despre frumoasele cladiri cu o arhitectura deosebita sau aleile parcurilor, toate merita fotografiate pentru a pastra cat mai multe amintiri din aceasta excursie.