Extinderea şi perfecţionarea producţiei de vinuri, a atras după sine crearea anumitor paliere care au drept scop analizarea şi catalogarea acestora, precum şi ghidarea în vederea consumului corect şi adaptat contextului. Astfel, au apărut degustătorii de vinuri şi somelierii, specialiştii care deţin secretele combinării fermecătoarei licori, cu cele mai potrivite preparate culinare.
Degustătorii de vinuri
Rolul unui degustător profesionist, va fi acela de a acredita caracteristicile unui sortiment de vin, de a-l încadra într-o anumită categorie şi de a-i da, sau nu, un loc pe podiumurile care premiază producţia de vinuri. Aceştia deţin toate pârghiile cu ajutorul cărora simţurile lor vor putea depista calitatea şi valoare fermecătoarei licori.
De asemenea, degustătorul are un rol foarte important în cadrul activităţilor specific viticole, depistând în fază incipientă, orice problemă apărută în componenţa vinurilor. Vinurile oferite de Crama Zoreşti – Dealu Mare oferă pieţei de specialitate sortinete dintre cele mai diferite de vinuri la preturi imbatabile, a căror calitate a fost acreditată de către degustători profesionişti.
Somelierii şi eleganţa servirii unui vin
Rolul unui somelier nu va fi acela de a atesta valoarea şi calitatea unui vin, ci acesta va avea sarcina de a ghida şi recomanda modul în care se servesc vinurile, în ce combinaţii gastronomice se includ, precum şi arta servirii acestora. Atunci când includeţi în evenimentele dumneavoastră un vin produs de Crama Zoreşti – Dealu Mare, indiferent de sortimentul ales, un somelier vă va ajuta să alegeţi meniul potrivit şi modul de servire recomandat.
Cum degustăm un vin
Separat de ajutorul avizat al unui desustător sau al unui somelier, ne putem afla frecvent în situaţia în care dorim să ne convingem noi înşine dacă ne place sau nu un anumit sortiment de vin. Pentru a ne bucura de toată aroma şi de întregul gust pe care îl oferă o astfel de licoare, vom ţine cont de câteva reguli.
Atunci când am procurat un vin din gama variată oferită de Crama Zoreşti-Dealu Mare, înainte de a degusta un vin, este bine să nu fumăm şi să nu inhalăm parfumuri puternice, iar locul în care alegem să efectuăm degustarea, este indicat a fi bine aerisit.
Degustarea unui vin presupune atât examinarea vizuală, respectiv culoarea şi limpezimea, cât şi cea olfactivă, respectiv parfumul vinului, cât şi cea gustativă, respectiv aroma. Pentru a mirosi parfumul unui sortiment de vin, paharul se înclină uşor într-un unghi de 45 grade, pentru a se maximiza suprafaţa de impact.
Pentru a pătrunde cât mai bine gustul, vom lua o sorbitură generoasă, pe care o vom plimba în interiorul cavităţii orale, unde o vom păstra câteva secunde. Ulterior, fie că alegem să înghiţim, fie să eliminăm vinul, vom analiza persistenţa aromelor care ne răsfaţă simţurile. Astfel avem posibilitatea de a ne bucura de postgustul real al vinului, decizând dacă ne este pe plac sau nu, dacă se încadrează nevoilor noastre.
© Crama Zoreşti – Dealu Mare
Com. Vernești, Jud. Buzău
www.zoresti.ro; www.vinurizoresti.ro