Fiecare cladire are incorporat sistemul de rezistenta, care este, de obicei, construit din beton armat, otel sau printr-o combinatie a acestor doua materiale. Cadrul structural este proiectat sa reziste continuu la sarcinile verticale gravitationale (greutatea proprie, pereti de zidarie, acoperirea solului, masini, mobila, persoane etc.) si, nu intr-un mod continuu, dar intr-un mod periodic, actiunilor vantului si zapezii. In tarile cu activitate seismica ridicata, cadrul structural trebuie sa fie capabil sa reziste nu numai la sarcinile de gravitatie, dar si la sarcinile impuse in cateva cazuri, dar vitale in timpul duratei sale de viata, cum ar fi in timpul unui cutremur.
Etrierii constituie unul dintre factorii cei mai importanti care afecteaza calitatea si rezistenta la cutremur a unei cladiri. Exista trei parametrii de fiabilitate majori ai etrierilor. Primul ar fi carligele corespunzatoare la marginile lor libere. Carligele sunt absolut necesare pentru comportamentul adecvat al etrierilor mai ales in timpul unui incident seismic intens, atunci cand se produce exfolierea betonului, lasand carligele sa fie singurul mecanism de ancorare. Urmatorul parametru il reprezinta diametrul barilor folosite pentru indoire. Etrierii trebuie sa fie indoiti in role, cu un diametru cel putin egal cu 4, adica o bara cu diametrul de 10 mm trebuie sa fie indoita dupa o bucla cu un diametru mai mare sau egal cu D = 40 mm. Ultimul parametru il reprezinta distanta dintre picioarele unui etrier inchis. Acestia trebuie sa fie plasati la cel mult 200 mm unul fata de altul (de exemplu, o coloana 500×500 trebuie sa aiba trei etrieri la fiecare strat).
O coloana cu 10% mai putine armaturi are capacitate de rezistenta cu aproximativ 10% mai mica. Cu toate acestea, daca am elimina chiar si un singur etrier intermediar, capacitatea aceleasi coloane va fi redusa chiar cu 50%. Acest lucru se intampla pentru ca indepartarea etrierului dubleaza lungimea de flambaj a barelor de armare inchise anterior de catre acesta. La un eveniment seismic, coloanele cad intotdeauna in acelasi fel. Cand etrierii se deschid, apare dezintegrarea betonului in capul sau piciorul coloanei iar cand se deschid capetele etrierilor, se rupe ranforsarea longitudinala si are loc dezintegrarea betonului.
Elementele de armatura comune sunt produse manual, in concluzie aplicabilitatea lor nu are limite, putand fi utilizati in orice tip de constructie. Una din utilizarile cele mai des intalnite ale elementelor de armatura o reprezinta confectionarea carcaselor pentru peretii mulati. Insa in aceste tipuri de constructii se utilizeaza in special etrieri de constructii produsi de o masina, la nivel industrial si care sunt disponibili in diverse forme si dimensiuni. Armaturile peretilor mulati trebuie sa fie foarte rezistente la cutremur si de aceea se folosesc diametre mai mari si chiar modele celulare care nu au capete libere. Aceste modele celulare sunt inca folosite la nivel experimental in mai multe tari din lume si fac obiectul cercetarilor viitoare.
Pentru mai multe informatii si detalii privitoare la confectionarea si utilizarea etrierilor pentru constructii, va invitam pe www.meritstahl.ro.