Pentru cei grabiti: „in functie de”
Pentru cei interesati:
Ambele forme se pot folosi puse in contextul corect.
In majoritatea cazurilor, se foloseste exprimarea „… in functie de …„, si aici apare confuzia, dar si exprimarea „… functie de …” este corecta in diverse situatii. Iata, mai jos cazurile cand se foloseste o exprimare sau alta:
Astfel:
- „in functie de …” se foloseste atunci cand se enunta un raport cauzal, prin care ceva care depinde ce altceva.
Existenta prepozitiei „in” induce acest raport cauzal, precum constructiile „in urma…” sau „din cauza…”.Corect: „In functie de vremea de maine, vom sti daca mergem la pescuit sau nu.”
Incorect: „Functie de vremea de maine, vom sti daca mergem la pescuit sau nu.”
Mersul la pescuit depinde de vremea de maine, existand un raport cauzal direct intre vremea de maine si mersul la pescuit.Corect: „Pretul politei este calculat in functie de varsta asiguratului.”
Incorect: „Pretul politei este calculat functie de varsta asiguratului.”
Esista un raport cauzal direct, o influenta directa a varstei asiguratului asupra pretului politei. - „functie de …” se foloseste:
- in enunturile matematice, exprimand relatia matematica sau functia si/sau argumentul acesteia.
Ex: „ƒ(t) este o functie de timp”, „Se va calcula varsta medie ca o functie de numarul locuitorilor localitatii”. - atunci cand se exprima rolul pe care-l joaca substantivul determinat.
Ex: „La Milano, soseaua de centura are functie de autostrada de legatura cu Bergamo”. Sensul fiind ca soseaua de centura are rol de autostrada de legatura. - atunci cand se face referire la functia ierarhica intr-o organizatie:
Ex: „Dl. Vasilescu are functie de conducere in compania in care lucreaza.”
- in enunturile matematice, exprimand relatia matematica sau functia si/sau argumentul acesteia.