Mânăstirea Golia din Iași

Odată ajuns în Iași, unul dintre cele mai frumoase orașe din România, vei descoperi că exista numeroase lucruri pe care le poți face precum și o sumedenie de locații pe care le poți vizita, iar dintre acestea putem să amintim despre Mânăstirea Golia amplasată în cartierul Târgul Cucu. Aceasta reprezintă unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Iași, însă este totodată și un important lăcaș de cult. Un aspect care trebuie menționat încă de la început este următorul: hramul Mânăstirii Golia din Iași este „Înălțarea Domnului”.

Construcția Mânăstirii Golia a început în anul 1650 și a luat sfârșit în anul 1660, alfel spus în 10 ani s-a ridicat o superbă construcție cu aspect de fortăreață medievală. În ceea ce privește arhitectura acestui obiectiv turistic din Iași se poate spune că este influențată atât de stilul baroc, cat și de cel bizantin. Înălțimea mânăstirii este de 30 de metri, la fel ca și lungimea acesteia, iar lățimea este de 13 metri, astfel că vorbim despre o construcție impunătoare prin formă și dimensiune.

De jur împrejur aceasta este străjuită de un zid înalt la colțurile căruia se află câte un turn sau bastion. Înălțimea acestor ziduri este de aproximativ 9 metri, iar acest aspect poate fi considerat unul din motivele pentru care Mânăstirea Golia din Iași are un aspect de fortăreață medievală, după cum aminteam anterior. Grosimea zidurilor este de peste 1 metru, iar în trecut acestea permiteau chiar existența unor patrule.

În incinta Mânăstirii Golia, unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult din oraș, dar totodată și o locație ce ocupă un loc fruntaș pe lista cu atracții turistice din Iași, mai exact între zidurile ce înconjoară mânăstirea, poate fi observată o casă în care a locuit Ion Creangă pentru o perioadă, timp în care a fost diacon la această mânăstire. Construcția datează din secolul al XVIII-lea, iar unul dintre aspectele arhitecturale inedite este existența unor arcade care străjuiesc intrarea.

Toți cei care decid să viziteze Mânăstirea Golia vor avea ocazia de admira un alt obiectiv turistic din Iași, mai exact Turnul Goliei. Această structură impunătoare se află în imediata vecinătate a mânăstirii și oferă tuturor celor ce urcă pană la ultimul nivel o panoramă incredibilă asupra regiunii învecinate. Turnul Goliei are o înălțime de 30 de metri și pentru a ajunge în vârf va fi nevoie să urci 120 de trepte.

Iată, deci, câteva dintre motivele pentru care trebuie să vizitezi Mânăstirea Golia din Iași, îndeosebi în situația în care îți programezi o vacanță tocmai pentru a descoperi unele dintre cele mai frumoase obiective turistice din Iași. Chiar și in situația în care te afli pur și simplu din întâmplare în această regiune, trebuie să ai în vedere o scurtă vizită. Bineînțeles că ar mai fi multe lucruri de menționat, deoarece Mânăstirea Golia din Iasi este un loc încărcat de istorie, astfel ca toate cele amintite anterior nu reprezintă decât o mică parte din ceea ce se poate spune despre acest important lăcaș de cult din orașul Iași care este un centru economic și cultural important al țării.