Rotile fotoliului rulant

Fotoliu rulant este un echipament ortopedic care ofera pacientului mobilitatea de care are nevoie atunci cand acesta nu se poate deplasa, ori riscurile de sanatate puse de deplasare sunt prea mari. Unele dintre aceste dispozitive pot fi achizitionate pentru uzul celor dragi in situatia in care patologia de care sufera le impune repausul o lunga perioada de timp sau nu le permite utilizarea unui cadru de mers, in timp ce altele se afla in spitale si au rolul de a transporta pacientii dintr-o sectie in alta, dintr-un salon in altul.

Daca te afli in situatia de a cumpara un fotoliu rulant atunci sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le ai invedere. La ora actuala ofera este foarte mare, iar singurul lucru care te poate limita este bugetul de care dispui. Pornind de la modele standard si culminand cu cele de ultima generatie, cu motoare electrice sau cu dotari de top, toate pot fi achizitionate pentru a spori gradul de confort al bolnavului si totodata al celor care ingrijesc de acesta.

O prima caracteristica importanta este legata de rotile fotoliului rulant. Acesta are patru roti, doua mai mari si doua mai mici. Rotile din fata, care sunt mai mici, au rolul de a permite virajele si sporesc gradul de manevrabilitate. In general au dimensiunile de 8 inch sau de 6 inch, insa trebuie sa stii ca pentru un teren cu dificultati sunt mai potrivite cele care au rotile anterioare cat mai mari. Acestea ofera o stabilitate mai mare si permit mai usor trecerea peste obstacole fara ca pacientul sa sufere din cauza drumului. Mai mult decat atat, pe un drum cu denivelari sau cu multe obstacole, rotile mici se pot rupe sub greutatea pacientului.

Exista trei categorii de cauciucuri, indiferent ca vorbim despre rotile mici sau mari: cele cu aer, cele care sunt umplute cu un material solid si cele confectionate din cauciuc in totalitate. Acestea din urma au avantajul ca pot fi utilizate o lunga perioada de timp, nu exista riscul de pana si ruleaza mai usor, insa fiecare denivelare va fi resimtita din plin de pacient. Prin urmare, sunt mai indicate pentru uzul intr-o cladire, fie ea spital sau propria casa.

Cauciucurile umflate cu aer ofera confort suplimentar fata de alte modele, insa marele dezavantaj al acestora este posibilitatea de a face pana. Mai mult decat atat, ele se pot dezumfla des, astfel ca trebuie avuta in permanenta grija de presiune. Sunt dotate cu camera interioara, iar daca s-au desumflat vor face manevrarea fotoliului rulant aproape imposibila.

Cele cu insertii solide presupun existenta unei anvelope normale, dar care pe interior, in loc de camera, prezinta un material consistent. Acestea nu fac pana si ofera un grad ridicat de confort, insa inlocuirea lor se poate dovedi a fi un proces dificil.

Acestea fiind zise, iata care sunt principalele caracteristici legate de rotile fotoliului rulant. Ele trebuie avute in vedere in momentul in care te-ai decis sa achizitionezi un asemenea aparat. Stabileste mediul in care va fi folosit cel mai des precum si necesitatile pacientului, iar ulterior decizia ta se va dovedi a fi mult mai buna.