Valabilitatea unui certificat energetic

Valabilitatea unui certificat energetic este de 10 ani din momentul in care documentul a fost obtinut, insa este important de stiut ca aceasta inceteaza daca imobilul a suferit lucrari de renovare. In cazul unor astfel de lucrari eficienta termica se modifica si indiferent ca aceasta creste sau scade, certificatul energetic trebuie facut din nou. Pretul unui certificat energetic in Bucuresti – spre exemplu – poate varia in functie de mai multi factori, insa odata obtinut acesta ofera posibilitatea de a inchiria sau de a vinde mai usor un imobil, bineinteles in functie si de rezultatele pe care le obtine.

Fiecare cladire este incadrata intr-o clasa notata cu litere de la A la G unde litera A corespunde nivelului cel mai inalt, iar litera G nivelului cel mai scazut. In cazul unui imobil cu clasa energetica A costurile necesare pentru mentinerea unei temperaturi normale vor fi mult mai mici decat in cazul unei cladiri aflata in capatul listei. De asemenea, fiecare imobil va fi cotat cu o cifra de la 1 la 100 reprezentand nivelul exact al eficientei termice si in functie de aceasta cifra se face incadrarea intr-o anumite clasa.

Pretul unui certificat energetic in Bucuresti poate fi usor recuperat daca se constata ca imobilul are o clasa ridicata, deoarece costurile cu intretinerea vor fi mai mult mai mici si prin urmare constructia va fi mai atractiva pentru potentialii clienti, fie ei cumparatori sau chiriasi.

Obtinerea unui certificat energetic este obligatorie in cazul tranzactionarii imbilului sau a inchirierii lui, prezentarea acestuia noului proprietar sau chirias fiind de asemenea obligatorie. Impreuna cu celelalte documente obligatorii ale imobilului, certificatul nergetic, pe perioada valabilitatii lui, face parte din documentatia tehnica a imobilului.

Daca ai in plan executarea unor lucrari de renovare atunci trebuie sa stii ca valabilitatea unui certificat energetic deja existent va inceta, iar prin urmare va trebui sa iti indrepti atentia din nou catre pretul unui certificat energetic in Bucuresti, spre exemplu. Documentul trebuie oferit in copie in cazul unui chirias, astfel ca acesta din urma sa stie cu exactitate care este eficienta termica precum si costurile aproximative pentru a mentine o temperatura optima. In cazul vanzarii, certificatul este inmanat in original. De asemenea, trebuie mentionat ca unele cladiri sunt scutite de la obtinerea unui astfel de document, iar printre acestea se numara constructiile cu valoare istorica importanta, cele protejate prin lege si asa mai departe.

In incheiere mai trebuie mentionat ca existenta acestui document in cazul vanzarii, cumpararii sau inchirierii unui imobil este obligatorie fiind reglementata prin Legea 159/2013, insa avantajele pe care le aduce sunt mult superioare pretului platit pentru obtinerea sa, mai ales daca respectiva constructie face parte dintr-o clasa energetica superioara. Valabilitatea unui certificat energetic precum si beneficiile pe care acesta le ofera sunt doua aspecte care te vor scapa de unele griji!